Red Hackle GOLD
Activiteitenkalender
Opening feestjaar
Danscontest
Taptoe
Concert
Sint-Andrews
Onze sponsors

 

 Taptoe Red Hackle Gold

20 mei 2017 te Kapellen

 

Naar aanleiding van ons 50-jarig bestaan organiseren we een internationale taptoe  met diverse bekende korpsen uit binnen- en buitenland. Niet te missen voor al wie van taptoes houdt maar zeer te smaken en verrassend voor al wie dit nog nooit live heeft gezien.

 

Oorspronkelijk was het een signaal, geslagen op de drum of geblazen op de trompet of hoorn. Destijds werd er 's avonds in de garnizoenen en kantonementen een signaal geslagen of geblazen als teken dat de soldaten zich naar hun nachtverblijven moesten begeven, want de "TAP" ging "TOE".

Na omstreeks 1740 werd de taptoe nog slechts alleen in de kazernes geblazen. Rond 1813, in de tijd van Napoleon, ontstond het gebruik om na het "taptoe-signaal" een koraal te laten volgen. Toen het "taptoe-signaal" zijn oorspronkelijke betekenis had verloren,  werd de taptoe een militair ceremonieel gebeuren, ter afsluiting van de dag. Taptoe-signaal en koraal werden gevolgd door marsen en het geheel werd besloten met de regimentsmars en het volkslied.

Naar Brits voorbeeld is de taptoe ( tattoo ) de laatste tientallen jaren uitgebreid tot een show, waarin de medewerkende muziek- en tamboerkorpsen alleen of samen optreden. De afsluitende finale is te beschouwen als voortzetting van de oorspronkelijke ceremoniële taptoe. 

 

Praktische info :

Presentatie :                            Herbert Flack

Deelnemende korpsen :          Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers

Massed pipes & drums

Muziekkapel Antwerpse politie

Deltaband

Cheerleaders Academy

 

 

 Verdere info volgt.

 

Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers